Etiquetes

, , , , ,

En moments de crisi, propostes atrevides. Això és el que deuen haver pensat aquests polítics holandesos al proposar la legalització de drogues com la cocaïna, l’heroïna i l’extàsi. Les conegudes com a drogues dures podrien ser comercialitzades conjuntament amb el cànnabis. L’argument dels seus defensors és que omplirien les minses arques de l’Estat al desbaratar el mercat negre del tràfic. Es podria, doncs, desbaratar el tràfic truncant la cadena de clients, camells i traficants, tan extensa i estesa que sembla impossible la seva fi en un futur proper.

Entre los impulsores se encuentran el ex ministro de Defensa, Frits Bolkestein, del Partido Popular por la Libertad y la Democracia (VVD) conservador liberal, y la ex ministra de Salud, Els Borst Eilers, de los Demócratas 66 (D66), liberales de izquierda. Muchos juristas, profesores universitarios y expertos en drogas se mostraron de acuerdo.

El Mundo.es

A Espanya, el debat de la legalització de drogues toves, com la marihuana o el haixix, ja fa anys que dura i té molts fronts oberts. L’ús terapèutic o la llibertat de consumició són dos dels arguments a favor. L’experiència a Holanda amb els coffeshops demostra que és possible un consum responsable i voluntari. A més, la regulació d’aquestes drogues asseguraria una exigència de qualitat, evitant-ne l’alteració química o el mal estat, perjudicials pels consumidors. Però, legalitzar-les també suposaria fer-ne més senzill l’accés.

El tabac és una droga legal; ser-ne addicte comporta una necessitat irrefrenable de la dosis de nicotina corresponent i la seva legalitat el fa accessible a cercles més amplis. No és comparable, ni molt menys, a les drogues dures, a l’autodestrucció que aquestes comporten. No té els mateixos efectes secundaris a curt termini, ni altera la conducta de l’individu. Però sí que és cert que la facilitat d’accés al tabac fa que tothom sigui més vulnerable al seu consum, directa o indirectament.

Potser no seria mala idea legalitzar les drogues toves, imitant el model holandès. Però aniríem ben errats si es legalitzessin les drogues dures. No es pot perdre de vista el risc que comporta el seu consum, tinguem o no tinguem les arques buides.