Etiquetes

, , , , , , , , , ,

És un tema en plena ebullició i candent, perquè avui mateix (12 de febrer de 2012) és quan s’està votant el nou pla d’austeritat a Atenes. La UE, el FMI i el BCE exigeixen més i més sacrificis per permetre que Grècia rebi les injeccions de capital i les ajudes que els poden evitar la fallida absoluta del seu Estat. Però el preu per això és una onada de retallades als drets dels seus ciutadans, al seu benestar i també, no ho oblidem, a la seva dignitat. Desenes de milers de persones, entre 50.000 i 10.000 només a Atenes, s’han llençat al carrer per protestar.

En aquesta entrada d’Alt1040 recomanen seguir els hashtags #Greece, #12fgr i #Syntagma. En aquest enllaç de live blog en anglès, RadioBubble, podeu seguir en directe què està passant a Atenes. També a news247 informen en directe de què està passant -en grec, això sí.

Les manifestacions han estat pacífiques al llarg del dia, però davant del Parlament la tensió ha crescut i ha esclatat la violència policial cap als que protestaven. La conseqüència quedarà palesa en els ferits, les destrosses urbanes, la crema de bancs o de símbols capitalistes com un establiment d’Starbuck’s.

Sigui quin sigui el resultat de la votació de la troika, no serà senzill recuperar la normalitat ni a Grècia ni a Europa en general. Aconseguirem deixar enrere aquest caos que la crisi econòmica ha destapat i podrem començar de zero amb una democràcia enfortida, transparent i valenta? Tan debò.

__________________________________________________________________
Actualització 13 febrer 2012 1am
Com era d’esperar, el Parlament grec ha votat , amb la negativa dels partits d’esquerra i el partit comunista. La votació ha estat de 199 SÍ, 74 NO i 5 abstencions, en un total de 278 parlamentaris. Els que s’han saltat les directrius dels seus respectius partits per votar en contra a nivell personal, seran expulsats dels seus respectius grups: 40 parlamentaris que s’han saltat la disciplina de vot per poder expressar el seu rebuig sincer a aquest allau de retallades que caurà sobre els ciutadans grecs.
Els vencedors, al menys aquesta nit, són els bancs alemanys i francesos que tenen un interès profund en que Grècia no es desviï ni un mil·límetre del camí marcat: al cap i a la fi, els banquers de Merkozy tenen per cap en risc 75.000.000.000€ en deute grec, xifres aproximades. La fotografia de sota té molt de realista, amb Grècia envoltada de voltors.