Etiquetes

, , , , , , , , , , , ,

Des de l’Institut Català d’Oncologia estan decidits a fer desaparèixer el càncer de coll uterí, atacant directament la causa: el Virus del Papil·loma Humà.
Article publicat per Biopol’H al seu butlletí d’abril
 

Parlem amb experts de la Reunió de Consens General del Programa de Monografia sobre Virus del Papil·loma Humà i Prevenció del Càncer

Són experts internacionals en VPH i epidemiologia, han celebrat aquest mes de març una trobada a Barcelona per posar en comú la feina feta i porten sota el braç una notícia excel·lent: el càncer de coll d’úter podria desaparèixer en les pròximes dècades. Com? Eradicant les infeccions del Virus del Papil·loma Humà, que poden conduir a l’aparició d’aquest i d’altres tumors.

Gràcies al treball comú durant 25 anys d’investigadors d’arreu del món s’ha demostrat que la vacuna contra el VPH pot evitar el desenvolupament del càncer de coll uterí. A més han comprovat que altres càncers, com ara alguns respiratoris, genitals, de l’anus, de coll i de cap, també tenen un origen relacionat amb el VPH, en concret amb les tipologies 16 i 18 del virus. Pel Dr. Thomas Broker, President de la Societat Internacional del VPH, la satisfacció més gran és veure com els llargs anys d’investigació comencen a traduir-se en decisions polítiques en matèria de prevenció sanitària. Els governs van adoptant, poc a poc, la recomanació comuna d’aquests científics: generalitzar tant com sigui possible la vacunació contra el VPH, no només per evitar les morts pels càncers que pot provocar sinó també per estalviar-se el cost que el tractament d’aquests tumors i altres malalties associades suposen anualment.

Des de la seva creació l’any 1995 l’ICO compta amb un Programa de Recerca en Epidemiologia amb una forta línia de recerca en càncer. El Dr. Xavier Bosch i el seu equip han dedicat molts anys a l’estudi del VPH i el càncer de coll d’úter, i el seu treball ha estat fonamental per establir la relació entre tots dos. A més, han participat activament en el disseny i l’avaluació de les vacunes per prevenir-lo, sent dels pocs centres espanyols que han participat activament en els assaigs clínics avançats de les dues vacunes existents –la tetravalent contra les variants 6,11, 16 i 18 i la bivalent contra els VPH 16 i 18.

Quan li demanem al Dr. Bosch que ens doni xifres, ens posa d’exemple el cas català. “Si parlem de càncer de coll uterí, tenim a l’any 80 morts per aquesta malaltia i 250 nous casos, però amb el diagnòstic precoç cada vegada identifiquem més casos en els estadis inicials de la malaltia, on podem actuar amb un tractament que evita el desenvolupament del tumor. Així doncs, treballem amb una prevenció secundària, la de l’screening, que ens ajuda a fer deteccions precoces. Malgrat tot, el nostre objectiu no és aquest: volem eradicar els casos de càncer produïts pel VPH i això només es pot aconseguir amb la prevenció primària, és a dir, amb la vacunació contra aquest virus”, constata.

Fins fa poc, només es relacionava el VPH amb el càncer de coll d’úter i, per tant, es considerava que la seva vacuna era tan sols aplicable a dones. Com explica la Dra. Jane Kim, de la Universitat de Harvard i experta en models de predicció d’impacte d’estratègies sanitàries, aquesta idea s’ha demostrat errònia. Ara no només s’aconsella vacunar les nenes, sinó també als nens. D’aquesta manera, qualsevol adolescent sexualment inactiu podrà quedar immunitzat contra el VPH. Austràlia ja ha començat a aplicar aquesta política i han comprovat com baixaven dràsticament les xifres de càncers associats al VPH, a més d’altres malalties relacionades, com les berrugues genitals. Tot i així, la Dra. Kim deixa clar que el context social és essencial a l’hora de prendre aquestes decisions i poder elaborar un pla sanitari eficaç. “No és igual la política a Austràlia o Àustria, on es vacuna també la població masculina, que la d’un país on hi hagi una gran majoria de dones immunitzades; en aquest cas potser no caldria ampliar la vacuna als nens. Però, en el d’Estats Units, per exemple, on l’estadística assenyala que el nombre de nenes vacunades no seria suficient per fer desaparèixer el VPH, sí podríem aconsellar amb vehemència que s’inclogui als nens en les campanyes de vacunació”, explica.

Malgrat tot, fins ara hem estat parlant d’escenaris de països desenvolupats, on és possible promoure polítiques de vacunació i prevenció, malgrat l’alt preu de les vacunes contra el VPH. Quina és la situació si marxem d’Occident i viatgem al Tercer Món? Desoladora, segons la Dra. Lynette Denny, professora de Ginecologia a Ciutat del Cap, a Sud-Àfrica. “Al meu país el càncer de coll uterí és el més freqüent en les dones i el 80% dels casos moriran, perquè quan reben l’atenció mèdica és massa tard. A l’Àfrica no hi ha ni un sol país que tingui polítiques de prevenció contra el VPH ni de diagnòstic precoç. No tenim accés als tractaments contra el càncer ni al cribatge. A més, hi hem de sumar un altre factor: dels 32 milions d’infectats de SIDA, 22 milions es troben al continent africà. I el risc de contraure VPH o SIDA augmenta si ja s’està infectat d’una d’elles. Els governs no s’adonen que el VPH és tan perillós com la SIDA o la malària. Es tracta d’una malaltia política! Ho seguirà sent fins que els governs siguin conscients que s’ha de treballar en conjunt contra aquest virus, perquè hi ha possibilitats d’eradicar-lo i es salvarien milers de vides cada any. En això l’ICO hi juga un paper essencial, perquè en aquesta institució són capaços de produir i divulgar el coneixement necessari per demostrar que guanyarem la batalla contra el VPH si es treballa globalment en aquesta direcció”, assegura.

Per fer aquesta divulgació l’ICO i l’OMS han treballat en la creació de plataformes que permetin proporcionar informació a professionals, polítics i el públic general. Per això s’ha desenvolupat el web http://www.who.int/hpvcentre/ on s’agreguen i es presenten dades mundials sobre el VPH i la seva incidència en la població de 193 països. A més, aquest 2012 es presenten diversos informes regionals, que cobreixen zones com l’Àfrica Sud-Sahariana o l’Europa de l’Est, on es presenten dades en resposta a les característiques i demandes específiques que aquestes regions tenen.

The Coral Sea — Look at her face